Van de schoolbanken naar de werkvloer

Dat de horeca vaak in het nieuws komt, en helaas niet altijd positief, hoeven we niet meer te vertellen. Dat wij bij Flying Service en Kitchenstaff ons uiterste best doen om de instroom vloeiend te houden, dat wist je vast ook al. Maar hoe we dat reeds proberen aan te pakken vanop de schoolbanken, om zo de toekomstige generatie zaal- en keukenpersoneel beter voor te bereiden op hun toekomst, dat wist je vast nog niet.

Wie kan dit beter toelichten dan een echte ervaringsdeskundige? Luc Godon (rechts op de foto) inspireert en ondersteunt samen met zijn collega Mark Greveling (links op de foto) de 7de jaars studenten van het specialisatiejaar banketaannemer – traiteur aan het PIVA (Provinciaal Instituut Voedingsbedrijven Antwerpen) te Antwerpen. Overlopend van enthousiasme vullen zij het programma in voor de jaarlijkse uitstappen, bedrijfsbezoeken en evenementen met topchefs tot buitenlandse reizen toe. Omdat de boog niet altijd gespannen kan staan, moeten de heren bedacht hebben, zetten ze zich in hun vrije tijd in voor organisatie als The NorthSeaChefs en Antwerp Diner.

Liefde

Luc: De leden van TheNorthSeaChefs dragen vier waarden hoog in het vaandel: vakmanschap, verantwoordelijkheidsgevoel, passie en liefde voor het koken met minder bekende en met respect gevangen vis. Het zijn deze waarden die wij ook trachten over te brengen op onze leerlingen. Om het beroep aantrekkelijker te maken, moet er aan verschillende punten gewerkt worden.
Het begint in het onderwijs met de leerkracht. Zet gepassioneerde mensen voor de klas die met liefde met hun vak bezig zijn en dat daardoor uitstralen naar hun leerlingen zodat die geprikkeld worden. Vanaf het eerste jaar wakker je die passie aan.

Ervaring

Luc: Daarna moeten de jongeren de kans hebben om in de praktijk te werken. De stage in het 5de jaar bedraagt één week. Veel te weinig. Daarom is het des te belangrijker dat die jonge mensen in de weekends gaan werken. Mijn collega en ik zullen altijd zorgen dat als er links of rechts een vacature opduikt we die meteen doorgeven aan onze leerlingen. Heel wat mensen in de professionele wereld weten dit en aarzelen daarom niet om ons te contacteren als ze iemand voor een weekend nodig hebben. Ik zoek daarvoor mensen uit die nog geen job hebben en probeer hen aan het verstand te brengen hoe belangrijk het is om ervaring op te doen. Je merkt dat duidelijk in de klas, jongens die in de weekends geregeld gaan werken, steken er vaak met kop en schouders boven uit. Dit vak kan je alleen maar leren op de werkvloer.

Dit vak kan je alleen maar leren op de werkvloer.
– Luc Godon –

Studentenjob

En daar komen wij in the picture. Bij Flying Service en Kitchenstaff geven wij deze, en andere studenten, volop de kans om ervaring op te doen. Vooral voornoemde studenten hebben een streepje voor. Door hun opleiding hebben ze immers de nodige soft skills maar niet de gevraagde ervaring voor een professionele job. Tijdens hun studiejaren kunnen ze bij ons via studentenjobs kennis maken met alle facetten binnen de horeca en zo gerichter hun afstudeerrichting kiezen. In tegenstelling tot het restaurant om de hoek vragen wij niet om elk weekend present te zijn, maar laten we de student vrijheid van agenda. Hij kiest waar en wanneer hij inkomen wil vergaren. Want ja, het studentenleven is duur, dus een aardig zakcentje is altijd mooi meegenomen.
Tegen dat onze studenten hun opleiding af hebben, kunnen zij door de verschillende ervaringen die ze opdeden een weloverwogen en bewuste keuze maken om al dan niet een professionele carrière uit te bouwen binnen de horeca.

7de jaars Banketaannemer-Traiteur van het PIVA, geflankeerd door hun leerkrachten.
Share