Wat schaft de pot in onze bedrijfskeukens?
Je hebt misschien wel al eens een vacature voor een bedrijfskeuken voorbij zien komen op onze Djobz-website of onze social media. Kitchenstaff stelt keukenmedewerkers, chefs en koks tewerk in bedrijfskeukens over gans Vlaanderen. Maar wat is dat nu, een bedrijfskeuken? In deze blogpost ontkrachten we alle vooroordelen en clichés van het werken in een bedrijfskeuken én geven we het woord aan enkele van onze uitzendkrachten, want wie beter dan zijzelf kunnen uitleggen waarom werken in een bedrijfskeuken nu zo hip is?
Allereerst leggen we uit wat een bedrijfskeuken precies is. In een bedrijfskeuken zorgen keukenmedewerkers, koks en chef-koks ervoor dat de werknemers uit het bedrijf waarvoor ze werken kunnen genieten van een heerlijk middagmaal zodat ze weer voldoende energie hebben om opnieuw aan de slag te gaan.
De voordelen? Met een vaste menu heerst er minder stress in de keuken. Daarnaast geniet je steeds van een vrije namiddag en avond; je werkt namelijk telkens van 7u-15u. Ook het weekend vul je zelf in, want dan is de bedrijfskeuken gesloten. Natuurlijk belonen we je met een motiverend loon waar je blij van wordt.
Nog een voordeel? De flexibiliteit en keuze die we onze medewerkers geven. Werken als keukenmedewerker, chef of kok? Een contract als flexijobber, zelfstandige, interim of vaste werknemer? Fulltime werken of enkele dagen in de week beschikbaar? Regio Brugge, Gent, Leuven, Antwerpen of Brussel? Jij kiest het allemaal!
Misschien één van de belangrijkste troeven van allemaal is het topteam waar je in terechtkomt. Onze Keukenhelden zijn open, enthousiast en hebben een goed gevoel voor humor. Sfeer op de werkvloer is dus steeds gegarandeerd. Dat kunnen Vincent, Jamal, Charles, Karim en Evelyne beamen, want zij werken namelijk onze bedrijfskeukens.
- Fulltime papa Vincent startte zijn avontuur als planner in Antwerpen, maar vond al snel dat kok in onze bedrijfskeukens meer te combineren was met zijn privéleven.
- Het was de kinderdroom van Jamal om in de horeca te werken. Hij vindt het vooral fijn dat je in een bedrijfskeuken op voorhand weet hoeveel mensen zullen komen eten en wat er op het menu staat.
- Charles is gepassioneerd door de horeca, en het was dan ook een logische keuze om in een keuken te werken. Voor een bedrijfskeuken koos hij omwille van de aangename werkuren.
- Vliegende chef Evelyne koos net zoals Charles en Vincent voor de bedrijfskeuken omwille van de interessante uren. Omdat ze overal terechtkomt, heeft ze aan variatie geen gebrek.
- De Ierse Karim had vroeger een eigen restaurant, maar besliste om uiteindelijk naar België af te zakken. Hij vindt de vele ervaring en nieuwe technieken die hij opdoet door in verschillende keukens te werken een meerwaarde. Ook benadrukt hij dat het contact met de planners die altijd luisteren en op elk moment van de dag klaarstaan heel waardevol is.
Hoe ziet een dag in zo'n bedrijfskeuken er nu uit? Vincent en Karim leggen het even uit, maar natuurlijk variëren de specifieke taken per locatie. De dag begint met het zetten van een lekker kopje koffie. De chef zorgt ervoor dat iedereen weet wat zijn taken zijn. De leveringen worden gecontroleerd en daarna begint de mise en place die zo'n 500 à 600 passages kan bedragen. Op sommige dagen maakt de chef ook de teamplanning op en doet hij bestellingen.
's Ochtends is de eerste maaltijdshift; de werknemers kunnen een eitje vragen maar ook één van de 2 hoofdschotels, waarvan meestal één veggie is. Ze kunnen ook een broodje, koude schotel, dessert of slaatje nemen. Na de ochtendshift wordt alles terug aangevuld voor de drukste shift: de middagshift. Na die voorbereidingen is het tijd om zelf te eten en de batterijen even op te laden. Na een drukke middagshift wordt het rustiger en begint de opkuis, en worden eventueel zaken aangevuld. Eenmaal alles terug blinkt is het tijd voor onze medewerkers om met een voldaan gevoel huiswaarts te keren.
Zoals jullie konden lezen is een job in een bedrijfskeuken een uitdagende job met veel variatie. Begint het na het lezen van deze blogpost al wat te kriebelen om ook in een bedrijfskeuken te werken? Zin om Vincent, Jamal, Charles, Karim of Evelyne jouw collega te noemen? Stuur dan jouw cv en motivatiebrief naar work@djobz.be en wie weet sta jij de volgende keer in onze blogpost!