Een flexi-wat?! Een stoomcursus flexi-jobben!

04
.
04
.
2024

Tijd, zin, nood of wat dan ook voor een extra centje? Heb je al eens nagedacht om aan een flexijob te starten, maar weet niet waar je moet beginnen? We zetten graag de wie, wat, waar, hoe… op een rijtje!

Wat is een flexi-job & hoe werkt het?

Een flexi-job is een arbeidsregeling die in België wordt gebruikt. Het is een flexibele vorm van werken als je ergens anders al minstens 4/5 aan de slag bent. Het biedt de mogelijkheid om bij te verdienen, zonder dat dit invloed heeft op je hoofdberoep. En het leukste aan dit allemaal: je betaalt geen belastingen of sociale bijdragen op je loon. Kortom: bruto = netto (en je krijgt er nog 7,67% vakantiegeld bovenop, dus als flexi hou je zelfs iets meer over dan je brutloloon)!

Daarnaast loop je ook niet het risico om in een hogere belastingschijf je vallen omdat je de inkomsten van je flexi-job niet moet opnemen in je belastingbrief.

Belangrijk is dat sinds dit jaar belastingvrij flexi-jobben gelimiteerd is tot 12 000 euro op je gewerkte uren (incl. vakantiegeld). Verdien je toch meer als flexijobber? Dan wordt alles wat je meer verdient dan 12 000 euro belast volgens de normale bijdragen.

Wie mag een flexi-job doen? Pensioen, mag je dan flexi-jobben?

Iedereen kan flexi-jobben als je ergens anders al 4/5e werkt. Belangrijk is dat de overheid hiervoor 3 kwartalen terug in je werkgeschiedenis kijkt. Wil je bijvoorbeeld in januari beginnen met flexiwerken, dan moet je het jaar ervoor minimum 4/5e gewerkt hebben in april, mei en juni.  

Daarnaast kan je als gepensioneerde ook aan de slag als flexi-jobber. Dan kijkt de overheid 2 kwartalen geleden of je gepensioneerd was. Als je dus ook in januari wil starten met een flexijob, moet je het jaar ervoor gepensioneerd zijn in juli, augustus of september. Voor gepensioneerden is er overigens geen limiet van 12 000 euro en kan je dus onbeperkt bijverdienen!

In welke sectoren zijn flexi-jobs mogelijk?

Je kan in heel wat sectoren aan de slag als flexi-job. Onder andere de horeca en de detailhandel, de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector mogen flexi-jobbers verwelkomen. Sinds dit jaar komen hier nog eens 12 nieuwe sectoren bij: Onderwijs, Kinderopvang, Publieke sport- en cultuursector, Land- en tuinbouw, Bussen en autocars, autosector, voedingsindustrie, uitvaartsector, verhuissector, rijscholen, eventsector, immosector.

Wat zijn de flexi-mogelijkheden binnen Flying Service & Kitchenstaff?

In een notendop: bij Flying Service & Kitchenstaff kan je elke job uitvoeren als flexi-kracht. Je kan in de keuken onder meer flexi-jobben als keukenmedewerker, kok en chef. In de zaal zien we onze flexi-jobbers tussen de kelners/zaalmedewerkers.  

Je kan als flexi-job onze vliegende ploeg versterken, dan hop van je van event naar event, of je kan kiezen voor specifieke gelegenheden zoals voetbal- en wielerwedstrijden. Daarnaast kan je als flexi-kracht ook in onze bedrijfs- en productiekeukens bijverdienen, en hebben we specifieke vacatures openstaan die zich focussen op restaurants.  

Wist je dat je flexi-loon bij Flying Service & Kitchenstaff blijft stijgen naarmate je meer uren werkt? Dat komt dankzij ons aantrekkelijke loongrid. Per uur dat je werkt, spaar je een punt. Hoe meer punten, hoe hoger je stijgt in ons grid en hoe meer je gaat verdienen. De eerste opslag is er al na 100 uur werken. We lichten graag de volledige loongrid toe wanneer je bij ons op gesprek komt!  

Smaakt dit alles naar meer? Ben je klaar om als flexi-jobber mee in ons verhaal te gaan? Bekijk al onze vacatures op onze DJOBZ-site of solliciteer rechtstreeks via ons formulier.